Prijsuitreiking LiteratuurPrijs Zeist 2016

Eelco Rommes wint LiteratuurPrijs Zeist 2016

Vrijdagavond 18 november ontving Eelco Rommes uit handen van Cultuurwethouder Marcel Fluitman de LiteratuurPrijs Zeist 2016.

Uit de 178 inzendingen werd zijn verhaal, ‘Meneer Sesink’, unaniem gekozen, omdat het ‘een echte, spannende vertelling is met een onverwacht, maar – achteraf – voorstelbaar slot. Op een knappe manier verteld en in een sfeer waar je als lezer gemakkelijk in mee gaat’.
Eelco Rommes woont in Zeist en schreef al eerder een roman ‘De beste papa van de hele wereld: ’een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen’.

Overige prijswinnaars

Ook een van de twee eervolle vermeldingen ging dit jaar naar een Zeistenaar, Mandy Tjong Tjin Tai – Klaver. Haar verhaal ‘De andere kant’ is 'vooral een eenvoudige, maar mooie beschrijving van een gevoel'.
Uiteraard was de jury bij de beoordeling niet op de hoogte van de namen en woonplaatsen van de schrijvers.

De tweede prijs (200 euro) ging naar Dirk Hofstra uit Burgum voor zijn verhaal ‘Warm’ en Peter Kerklaan uit Leiden ontving de derde prijs (100 euro) voor zijn verhaal ’Fuifroeien’. De andere eervolle vermelding tenslotte was voor Janne-Marie Schouten uit Krimpen aan de IJssel voor haar verhaal 'Om te stelen'
De prijzen werden uitgereikt op deze feestelijke avond in de theaterzaal van ‘De Klinker’, te Zeist. 

Muziek

Vocaal sextet Maat 41 uit Houten liet het publiek, tussen het voorlezen van de verhalen, genieten van een mix van jazz- en popnummers, klassieke stukken en wereldmuziek.

Jury

De jury werd gevormd door Paulien de Bruijn (neerlandica), Jeanette Kramp/Saskia de Waal (Boekhandel De Nieuwe Boekerij) en Fred Penninga (schrijver/dichter en adviseur Literair Zeist).
Stadsdichter Henjo Hekman schreef het juryrapport dat hij deze avond voorlas.

Bundel

Twintig door de jury geselecteerde verhalen zijn opgenomen in de bundel, ‘Het licht blijft nog lang branden’ die deze avond ook werd gepresenteerd. Deze bundel is verkrijgbaar via info@literairzeist.nl voor 12,50 euro (excl. verzendkosten) en bij de drie boekhandels in Zeist: Libris Kramer & Van Doorn, De Nieuwe Boekerij en Groenveld Boeken. .

Presentatie

Fred Penninga presenteerde de avond.

Stichting Literaire Activiteiten Zeist organiseerde de verhalenwedstrijd en deze avond van de prijsuitreiking, in samenwerking met Bibliotheek Idea Zeist en Vereniging Taalpodium.

In ons fotoalbum vind je foto's van de prijsuitreiking