Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Hugo Borst over zijn moeder
Datum: woensdag 27 maart 2019
Locatie: Bibliotheek Idea Zeist
Tijd: 20:00 - 22.00 uur
Kosten: € 11,- en € 9,50 voor leden van Bibliotheek/Idea Zeist. Gratis voor mantelzorgers en € 5,00 korting voor medewerkers in de zorg (beperkt aantal kaarten!)
In het kader van het thema van de Boekenweek 2019 (23 t/m 31 maart)
-
De moeder de vrouw - hebben we Hugo Borst uitgenodigd, die deze avond met name zal spreken over de twee boeken die hij schreef over zijn moeder: Ma en Ach moedertje.
 
Hugo Borst (Rotterdam, 15 juni 1962) is schrijver, columnist, redacteur en voetbalcriticus.
Voor Esquire schrijft hij columns over seks, liefde en de misverstanden tussen mannen en vrouwen. Hij was vaste gast in het NOS-voetbalpraatprogramma Studio Voetbal en hij was in 2004 jurylid van het BNN-programma Komt dat schot. In 2006, 2007 en 2008 was hij ook tafelheer bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door en presenteerde hij zijn eigen televisieprogramma Over vaders en zonen.

In 2015 verscheen Borsts boek Ma over zijn dementerende moeder. Een jaar later, in 2016, schreef hij samen met Carin Gaemers een brief naar staatssecretaris Martin van Rijn over de ondermaatse ouderenzorg in Nederland. Deze brief werd in oktober 2016 gevolgd door een manifest 'Scherp op ouderenzorg' met tien punten om de ouderenzorg te verbeteren. Voor hun inzet kregen ze de Machiavelliprijs 2016 en de Issue Award 2017.
In 2017 verscheen het vervolg Ach, moedertje. 
Op 17 augustus 2018 overleed de moeder van Hugo Borst in een verpleeghuis in Rotterdam.
 
Dit jaar ontving hij de Lof der Zotheid-speld. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij werkt in lijn met het gedachtegoed van Desiderius Erasmus, de beroemdste zoon van Rotterdam. Daarmee is hij een ambassadeur van deze stad. 
Net als bij Erasmus speelt taal een grote rol in het werk van ras-Rotterdammer Hugo Borst. Net als Erasmus neemt hij geen blad voor de mond als het gaat om zaken die hem bezighouden. En net als Erasmus onderkent hij het belang van de dialoog en de rol van humor, spot en ironie daarbij.
Met zijn boeken over zijn moeder (Ma en Ach, moedertje) en een krachtig pleidooi (samen met Carin Gaemers) richting beleidsmakers heeft hij zich de afgelopen jaren ingezet voor betere ouderenzorg en waardig oud worden. Daarmee toont hij zich schatplichtig aan Erasmus als humanist en diens nadruk op beschaafd gedrag en medeleven. De dialoog over dit belangrijke onderwerp gaat hij overal aan: met ministers, in de publiciteit en met mensen in zalen door het hele land.
 
Ma
Ma zit hier nu drie weken en elke dag is het raak. Liever zou ik eventjes niet meer gaan. 'Het is hier verschrikkelijk,' zegt ze. Dan zwijgt ze. Ostentatief. Ik leg mijn hand op haar knie. Ze wijst naar de bovenkant van haar hoofd en zegt: 'Je kan beter mijn kop inslaan.' 'Dan moet ik naar de gevangenis, ma.' 'Dat is waar,' zegt ze en ze peinst en dat doe ik ook: peinzen, peinzen over haar hunkering naar een genadeklap.
Hugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar hij is het wel. Al een aantal jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest en de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon.
 
Ach, moedertje
De moeder van Hugo Borst lijdt sinds enkele jaren aan de ziekte van Alzheimer en woont inmiddels op een gesloten afdeling in het Verpleeghuis. In Ach, moedertje volgen we haar dagelijkse leven - en dat van haar acht medebewoners.
Van heel dichtbij schrijft Hugo over zijn moeders achteruitgang, over het verdriet om wat verloren gaat, de terugkerende valpartijen én het plezier in de bonte woongroep, want gelachen wordt er heus. Maar er is ook ergernis. Hugo maakt zich kwaad over de gigantische werkdruk van de verzorgenden in het Verpleeghuis, en de arrogantie van de zorgbestuurders. Trouw gaat hij bij ma op bezoek, en zittend aan haar zijde vraagt hij zich af wat er van haar leven nog over is.
Ach, moedertje is een intiem, geestig en spannend verslag uit het Verpleeghuis. Het is het vervolg op de bestseller Ma (meer dan 100.000 verkochte exemplaren) en gebaseerd op de gelijknamige wekelijkse kroniek in het AD.
 
Bibliografie
De Coolsingel bleef leeg (1996), genomineerd voor de Gouden Boekenuil
Over vaders en zonen. De jongenskamer van Van Basten en andere verhalen (2005)
Het grote, gezellige voetbalquizboek voor het hele gezin i.s.m. Hans Jörgen Nicolaï (2006)
Over lust en liefde. Verhaaltjes voor het slapengaan (als men niets beters te doen heeft natuurlijk) (2007)
Schieten op Volkert van der G. De beste voetbalverhalen (2008)
Over vaders en zonen (2008)
Alle ballen op Heintje (2009)
Waarom ik zo van Sparta hou (2010)
Kappen (2011)
O, Louis (2014)
Ma (2015)
Ach, Moedertje (2017)
 
Kaarten zijn online te koop en bij de balie van de bbiliotheeken bij Boekhandel Kramer & Van Doorn.
Er is een beperkt aantal GRATIS kaarten beschikbaar voor mantelzorgers (aanmelden via jverhoeks@ideacultuur.nl
 
Deze schrijversontmoeting is een gezamenlijk initiatief van Boekhandel Kramer & Van Doorn, Bibliotheek Idea Zeist en Literair Zeist.