Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Lezing over Hendrik Marsman
Datum: donderdag 30 januari 2020
Locatie: Bibliotheek Idea Zeist
Tijd: 15:00 - 17.00 uur
Kosten: € 5,00 en € 3,50 voor leden van Bibliotheek/Idea Zeist. en leden ASZ

Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan ……

Misschien wel het bekendste vers van de dichter Hendrik Marsman. Zoals zo veel dichters uit de jaren dertig een vergeten dichter. Behalve dat ene vers. Marsman leefde  maar veertig jaar. Hij verdronk op 20 juni 1940 toen het schip waarmee hij naar Engeland vluchtte verging. Of het schip getorpedeerd werd door een U-boot of dat de ondergang een andere oorzaak had is niet zeker.
Marsman was een gepassioneerd dichter die de grote thema’s uit het leven bezong: Liefde, dood, landschap. Soms is zijn poëzie door de woordenrijkdom nog nauwelijks leesbaar, maar ook schreef hij gedichten die je een heel leven bijblijven.

In deze lezing belicht Wim Kozijn de verschillende aspecten van het werk van Marsman. Van zijn vroege werk tot aan zijn magnum opus Tempel en Kruis. Hij schetst Marsman tegen de achtergrond van de zoekende jonge generatie kunstenaars na het echec van de Eerste Wereldoorlog.
Kozijn illustreert dit met het lezen van gedichten uit de verschillende perioden van het werk van Marsman en plaatst hem in de context van de Nederlandse literatuur.

Door het gebruik van de beamer kan iedereen de gedichten meelezen en worden ook foto’s uit zijn leven vertoond.

Wim Kozijn

Wim Kozijn is oud-leraar Nederlands. Was negen jaar wethouder van Driebergen en twintig jaar burgemeester, voornamelijk in ’s-Graveland. Hij is voorzitter van de seniorenvereniging Senver in Hilversum.

 Kaarten zijn online te koop en bij de balie van de Bibliotheek Idea. 

Deze schrijversontmoeting is een gezamenlijk initiatief van de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ), Bibliotheek Idea Zeist en Literair Zeist.