Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Lezing over Herman De Coninck
Datum: donderdag 30 september 2021
Locatie: Bibliotheek Idea Zeist
Tijd: 15:00 - 17.00 uur uur
Kosten: € 5,00 en € 4,00 voor leden van Bibliotheek/Idea Zeist. Ook leden ASZ betalen € 4,00

Herman de Coninck

Herman De Coninck (1944-1997) was lange tijd de meest geliefde dichter van Vlaanderen. Hij staat bekend als de man die zijn volk poëzie leerde lezen. Hij herwaardeerde de gewone taal en dus ook het gewone leven. Onderwerp in zijn werk is de alledaagse, waarneembare werkelijkheid. Voor zover er sprake is van romantiek is dat romantiek met beide voeten op de grond.

De Coninck wordt wel gezien als de vader van het neo-realisme van de Zestigers, een stroming in de poëzie die gezien kan worden als reactie op de Experimentelen.
Vanaf zijn debuut De Lenige Liefde uit 1969 werden zijn gedichten veel gelezen; de eenvoudige, verstaanbare, emotionele maar nooit banale poëzie sprak veel mensen aan. Zijn poëzie valt te vergelijken met die van Rutger Kopland, met wie hij bevriend was en met wie hij een ironische houding tegenover de gebreken van de schepping gemeen heeft.
Laat u verrassen door werk en leven van Herman De Coninck.
Ko van den Bovenkamp vertelt u in beeld, geluid en woord over deze boeiende en prominente figuur. 
M.m.v. Magdalena De Coninck - zuster van Herman - (schilder en dichter en lid Power Poëzie Gezelschap Amersfoort), leden ASZ Poëzie Kring en bestuursleden Literair Zeist.

Ballerina

Gebaar voor gebaar reikt
ze haar lichaam over aan haar dromen
en telkens wordt ze meer
dan ze al was en telkens reikt ze weer.

Herman De Coninck
Uit: 'De lenige liefde – Een dag als geen ander'

Kaarten zijn online te koop en ook bij de balie van Bibliotheek Idea. 

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ), Bibliotheek Idea Zeist en Literair Zeist.