Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Duitse balladen, songs en gedichten
Datum: 21-03-2024
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Tijd: 14:30 - 16:30 uur
Kosten: € 6,00

Duitse balladen, songs en gedichten door de eeuwen heen

Aan de hand van teksten, foto’s en films wordt u meegenomen in de Duitse literaire wereld. Heidenröslein en Erlkönig van Goethe zijn bij de toehoorder waarschijnlijk wel bekend, evenals de Lorelei van Heinrich Heine. De grote vriend van Goethe , Friedrich Schiller is met een prachtig getoonzet gedicht vertegenwoordigd. Uiteraard wordt uitgebreid bij deze indrukwekkende poëzie stil gestaan, maar ook aan minder bekend werk wordt aandacht besteed. Daarbij wordt u door de hele Duitse cultuurgeschiedenis meegevoerd. We beginnen bij Goethe, maar via de Romantiek, Bertolt Brecht, Lili Marleen (door Ellen te Damme) eindigen we bij Udo Lindenberg, Nena, Nino de Angelo, Peter Maffay en Christian Franke.

De toehoorder zal aan het eind van de lezing hopelijk met een voldaan gevoel huiswaarts keren. Ook al is hij of zij weinig ingevoerd in het Duitse taalgebruik dan is dat geen probleem want de presentator zal e.e.a. uitgebreid in het Nederlands verklaren.

Ad van der Lee

Ad van der Lee studeerde Duitse Taal-en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen en behaalde in 1974 zijn doctoraal. Daarna was hij 39 jaar werkzaam in het Middelbaar Onderwijs en aan de Lerarenopleiding van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Eerder hield hij voor ASZ in de serie 'De kern van…' lezingen over: Heinrich Heine (2022), Rainer Maria Rilke (2021), Bertolt Brecht (2020), Johann Wolfgang von Goethe (2017) en Friedrich von Schiller (2023)  en verder nog over  Liefde en dood in de middeleeuwen (2019) en Kunst en poëzie rondom Wereldoorlog (2018)

Datum: donderdagmiddag 21 maart 2024
Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: 6 euro
Aanmelden: via deze website: klik op de knop 'aanmelden' rechtsboven deze pagina.
Liever niet online betalen? Een kaartje kopen kan elke dinsdagmiddag van 15.00-16.00 uur in het Torenlaan Theater bij Emmie.
U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat.


Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van ASZ en Literair Zeist.