Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Lezing over Martinus Nijhoff door Wim Kozijn
Datum: Thursday 26 January 2023
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Tijd: 14:30 - 16:30 uur
Kosten: 5 euro

Martinus Nijhoff (1894 - 1953)

Martinus Nijhoff (bijnaam Pom) wordt in 1894 in Den Haag geboren als zoon van Wouter Nijhoff en Johanna Alida Seyn. Een opvallende combinatie: de vader afkomstig uit de hogere, liberale burgerij die een bekende uitgeverij had en moeder, die religieuze traktaatjes schreef .Hij werd vernoemd naar zijn grootvader, die het Haagse liberale dagblad De Vaderlander oprichtte. Hij bezoekt het Haga gymnasium, waar hij Victor van Vriesland ontmoet. Zijn eerste poëzie verschijnt in de schoolkrant. In 1912 gaat hij rechten studeren in Amsterdam.

In 1916 trouwt hij met Antoinette Hendrika Wind. Van zijn vader krijgt hij een bijzonder huwelijkscadeau: een speciale vooruitgave van zijn bundel De Wandelaar, waarvan in hetzelfde jaar een publieksuitgave verschijnt, zijn eerste bundel gedichten. Er is sprake van een zgn gedwongen huwelijk dat niet erg gelukkig is. Formeel is hij tot 1950 getrouwd, maar nadat zij in Laren zijn gaan wonen verlaat na drie jaar zijn vrouw hem na drie jaar met hun zoontje en gaat naar Parijs. Zij heeft haar verdere leven met een vriendin samen gewoond. Zij publiceerde enkele romans. Nijhoff had jarenlang een relatie met de classica Josina van Dam van Asselt, maar trouwde in 1950 met de chansonnière Georgette Hagendoorn.
Hij overleed in 1953 in Biggekerke in Zeeland waar hij een huisje had.

In deze presentatie vertelt Wim Kozijn over zijn leven en illustreert dat met zijn gedichten. Naast de gedichten die hij bespreekt uit de bundels De Wandelaar, Vormen en Nieuwe Gedichten schenkt hij aandacht aan drie grote gedichten: Pierrot aan de Lantaarn, Awater en Het uur U.

Door het gebruik van de beamer kan iedereen de gedichten meelezen en worden ook foto’s uit zijn leven vertoond.

Werk

Wie de A2 naar het zuiden van ons land neemt, steekt bij Zaltbommel de Waal over. De brug waar je dan over rijdt heet de Martinus Nijhoffbrug. De Bommelse brug werd in 1996 vervangen en kreeg de naam van de dichter die het vers De moeder de vrouw schreef. Ik ging naar Bommel om de brug te zien ís de openingszin van dit gedicht en behoort tot het collectieve geheugen van de poëzieliefhebber.

Hoewel Nijhoff veel heeft geschreven is zijn poëzie slechts een beperkt onderdeel.
Na De Wandelaar publiceerde hij nog de bundel Vormen en Nieuwe Gedichten, de cyclus Voor Dag en Dauw, Pierrot aan de Lantaarn en twee belangrijke lange gedichten Awater en Het uur U, waaruit het bekende citaat komt: ”Lees maar er staat niet wat er staat”. Deze opsomming is lang niet volledig. Hij schreef ook drie lekespelen: een paas- een pinkster- en een kerstspel, gepubliceerd onder de naam Het heilige hout.

Wim Kozijn

Wim Kozijn, oud-voorzitter van Senver, hield in augustus 2019 een lezing over Ida Gerhardt lezing voor de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ) in het Torenlaan Theater, in januari 2020 (op Gedichtendag) over Hendrik Marsman en in september 2022 over Gerrit Achterberg

Laatstgenoemde lezingen werden door ASZ in samenwerking met Literair Zeist en Bibliotheek Idea Zeist georganiseerd.

Datum: donderdagmiddag 26 januari 2023
Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur
Locatie:
Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: 5 euro
Aanmelden: via de knop 'Aanmelden' rechtsboven deze pagina. 
Geen internet? SMS uw aanmelding naar: 06-53222857.
U wordt geïnformeerd als een lezing is volgeboekt of niet doorgaat.

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van ASZ en Literair Zeist.