Over de dondersteen Poesjkin gaat het, natuurlijk, en over Brodski, Pasternak, Achmatova, en andere bekende en minder bekende dichters.
De spreker laat ons kennismaken met de grote en veelzijdige Russische poëzie, met gedichten en dichters, met verhalen en anekdotes, en daarbij worden constant teksten en afbeeldingen geprojecteerd.
Er klinken gedichten over liefde, natuur, het lot, geluk en ongeluk, humor, maatschappijkritiek. We horen waarom de literatuur daar überhaupt zo laat op gang kwam, we horen over dada-achtige experimenten, over Poesjkins gedicht van maar liefst 4404 regels en over zijn dodelijke duel, en: over het treurig lot van dichters in de Stalin-tijd. Want meer dan in andere landen laat de Russische poëzie zien hoe groot en dramatisch de invloed van een onderdrukkend bewind kan zijn op dichters en hun werk. Brodski moest concluderen: “Waarom kan mijn oor geen waarheid meer van leugen onderscheiden?” Een andere dichter zei eens cynisch dat de waardering voor dichters in dit land zó groot is dat ze er zelfs voor ter dood worden gebracht. Het komt allemaal aan bod.
Willibrord Ruigrok (1946) heeft gewerkt in de journalistiek en bij de omroep. Leerde Russisch tijdens militaire dienst en deed later VWO-Russisch, heeft belangstelling voor de Russische taal, cultuur en literatuur, en bezocht diverse malen Rusland en andere voormalige Sovjetstaten.
Deze lezing is een reprise van de lezing die hij in oktober 2017 voor ASZ gaf.
Datum: donderdagmiddag 7 december 2023
Aanvang: 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur
Locatie: Torenlaan Theater, Torenlaan 38, Zeist
Toegang: 5 euro
Aanmelden: start binnenkort
Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van ASZ en Literair Zeist.
