Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Paul Schnabel over 'Anders gekeken'
Datum: donderdag 30 juni 2022
Locatie: Bibliotheek Idea Zeist
Tijd: 14:30 - 16:30 uur uur
Kosten: € 6,00 en € 5,00 voor leden van Bibliotheek/Idea Zeist. Ook leden ASZ betalen € 5,00

Paul Schnabel - Anders gekeken. Het beste en het boeiendste uit de Hollandse schilderkunst van de Gouden Eeuw

De canon van de schilderkunst van de 17de eeuw is al meer dan een eeuw oud en sluit nog maar beperkt aan bij de smaak van de 21ste eeuw. Dit boek laat zien hoe de smaak zich gedurende vier eeuwen heeft ontwikkeld, welke veranderingen daarin zijn opgetreden en welke opvattingen en omstandigheden daaraan ten grondslag lagen.

In totaal wordt het werk van ongeveer 300 schilders besproken, ruim 60 daarvan vormen de canon van belangrijkste schilders van de zeventiende eeuw. Enkele voorbeelden: Rembrandt en Jan Steen als de meest veelzijdigen, Bartholomeus van der Helst en Frans Hals als de belangrijkste portretspecialisten, Johannes Vermeer en Gabriël Metsu als de grootste genreschilders, Caesar van Everdingen als classicist, Adriaen van der Werff als academist en Hendrick Terbrugghen en Gerard van Honthorst als caravaggisten.

Paul Schnabel
, socioloog, is emeritus universiteitshoogleraar van de Universiteit Utrecht, was directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en lid van de Eerste Kamer voor D66. Hij woont in Zeist. Hij houdt zich al zestig jaar bezig met kunstgeschiedenis, met name met de Nederlandse schilderkunst van de zestiende eeuw tot nu.

In de pauze zal Paul Schnabel zijn boek signeren. Boekhandel Kramer & Van Doorn is aanwezig voor de verkoop van het boek.

Locatie: theaterzaal van De Klinker (bibliotheek/muziekschool KunstenHuis Idea)
Toegang:
 6 euro en 5 euro voor leden van de ASZ en de bibliotheken van KunstenHuis Idea 
Kaarten zijn online te koop en bij de balies van de bibliotheekvestigingen van KunstenHuis Idea en op de middag zelf aan de zaal. Betalen in de bibliotheek en bij de entree van de zaal kan uitsluitend per pin.

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van de Algemene Seniorenvereniging Zeist (ASZ), KunstenHuis Idea en Literair Zeist.