'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen' - De Alpejagers

De Poëziegroep De Alpejagers bestaat uit de dichters Mia Wittop Koning, Nanny Luijsterburg, Jaap Lemereis, Ali Serik en Gerard Beentjes. De titel van hun nieuwe programma is ontleend aan een gedicht van Jan Jacob Slauerhoff. 
Zij gaan de toeschouwers verrassen met een mix van werk van Slauerhoff en eigen gedichten, geïnspireerd op zijn werk.

De Alpejagers brengen in dit programma gedichten van Jan Jacob Slauerhoff en eigen gedichten horen, geïnspireerd op zijn poëzie. Bijzonder in hun optreden is dat zij een fragment uit het toneelstuk "Jan Pieterszoon Coen: drama in elf taferelen" spelen. Dit toneelstuk mocht vijftig jaar lang niet worden opgevoerd in de Nederlandse theaters.

De Alpejagers voerden vorig seizoen in Zeist bij Boekhandel Kramer & Van Doorn hun stuk "Boem Paukeslag: een ode aan Paul van Ostaijen" op. 
Eerder waren zij al te zien in Eemnes, Amersfoort, Alkmaar, Hilversum en Utrecht.

J.J. Slauerhoff

Jan Jacob Slauerhoff (Leeuwarden, 15 september 1898 – Hilversum, 5 oktober 1936), auteursnaam J. Slauerhoff, was een van de belangrijkste Nederlandse dichters en romanschrijvers van het interbellum. 
Tweemaal gebruikte hij het pseudoniem "John Ravenswood", namelijk bij zijn bundels Oost-Azië (1928) en Mo yang ke (1930). Na zijn dood verschenen enkele werken onder andere naamsvarianten, zoals "J.J. Slauerhoff".

Kijk voor meer informatie over Slauerhof op de website van het Literatuurmuseum

Aansluitend zal Fred Penninga, gerenommeerd lid van het Utrechts stadsdichtersgilde, zijn nieuwe boek Vrij van erfbelasting presenteren.
Wander Coffeng is student Journalistiek. Hij wil als eindwerkstuk een uitgebreide reportage maken over leven-en-werk van de nog nauwelijks opgevallen schrijver Fred Penninga, de ex-buurman van Wander. Hij vraagt hem zijn medewerking te verlenen. Als Penninga daarin heeft toegestemd, stelt Wander zijn prikkelende openingsvraag: Vertel, wie was je vader, wie was je moeder? En meteen hebben ze de poppen aan het dansen.
De Tweede Wereldoorlog is voorbij, het leven van Fred begint. Te vondeling gelegd, opgegroeid in een pleeggezin en daar later door geadopteerd. De roerige jaren zestig in Amsterdam. Proef-emigratie naar Australië. Een werkzaam leven in het welzijnswerk en op het eind als zzp-er in de stad Utrecht met zijn tekstbureau Tekst & Uitleg.

Vrij van erfbelasting
is een autobiografische roman, fictie. Met een alwetende verteller, feiten. Gelardeerd met fragmenten uit bestaand werk van de schrijver, inderdaad, Fred Penninga. Drie strengen kunstig tot een vlecht geschreven. . . tot een leven. Herkenbaar voor de ‘zwijgende generatie’ van na-de-oorlog én een eye opener voor de digitale online cyber Ai-generatie van nu. Alles Vrij van erfbelasting.

 Literair Zeist organiseert deze voorstelling in het kader van de Week van de Poëzie in samenwerking met Boekhandel Kramer & Van Doorn.

Datum: zondagmiddag 28 januari 2024
Aanvang: 14.30 uur
Locatie: Boekhandel Kramer & Van Doorn, Slotlaan 221 te Zeist
Toegang: gratis, graag vooraf aanmelden: info@kramerenvandoorn.nl