LiteratuurPrijs Zeist

LiteratuurPrijs Zeist
De Prijsuitreiking op vrijdagavond 13 november 2020 vond i.v.m. de coronacrisis dit jaar online plaats. 
Hieronder de film, met de schrijvers die een prijs wonnen of een eervolle vermelding kregen:

LiteratuurPrijs Zeist 2020: verhalenwedstrijd

In 2020 organiseerden we voor de zesde keer de tweejaarlijkse LiteratuurPrijs Zeist, afwisselend voor proza en poëzie. Deze keer werd weer een open verhalenwedstrijd uitgeschreven, dit jaar gekoppeld aan een thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’. Hiermee sloten we aan bij het thema van de Boekenweek van dit jaar, waarmee werd aangegeven dat ’we het lef koesteren van schrijvers die de vrijheid nemen om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk. De dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld en de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo – ze zijn van levensbelang voor onze samenleving.’
Verhalen konden tot 10 augustus 2020 worden ingestuurd.

Prijzen


Voor de winnaars waren er drie geldprijzen: 1ste prijs € 350,-, 2de prijs € 250,-, 3de prijs € 150,-. Daarnaast ontvingen drie schrijvers een eervolle vermelding voor hun verhaal.

Prijsuitreiking met presentatie van de bundel


Tijdens een online uitzending (i.v.m. de coronacrisis was het niet mogelijk om de prijsuitreiking in de bibliotheek te organiseren), op vrijdag 13 november 2020, met voordrachten door de genomineerde schrijvers en muziek van Troubadour Leon Lutterman maakte wethouder van cultuur, Marcel Fluitman, de namen van de prijswinnaars bekend en de namen van de schrijvers die een eervolle vermelding voor hun verhaal kregen. .
De prijswinnende verhalen zijn samen met de eervolle vermeldingen en een aantal geselecteerde verhalen (totaal 20 verhalen) in een fraaie bundel gepubliceerd, die deze avond werd gepresenteerd. De schrijvers van wie het verhaal in de bundel zijn opgenomen ontvingen een gratis exemplaar.
De bundel (12,50 euro) is te koop in de Zeister boekhandels en te bestellen via info@literairzeist.nl.

De jury


De jury werd dit jaar gevormd door Henjo Hekman, schrijver/dichter en eerste, inmiddels afgezwaaide Stadsdichter van Zeist, Hanneke Verbeek, dichter/schrijver en Eelco Rommes, schrijver en winnaar verhalenwedstrijd 2016.
Jurysecretaris: Fred Penninga, schrijver/dichter, presentator en kleine uitgever.

Het wedstrijdreglement is HIER te vinden.
De flyer voor de wedstrijd is HIER te downloaden.

De LiteratuurPrijs Zeist 2020 werd in samenwerking met de Vereniging Taalpodium en Bibliotheek Idea Zeist georganiseerd en kon worden uitgevoerd dankzij een financiële bijdrage van:

Meer schrijfwedstrijden en informatie over schrijfcursussen, schrijfevenementen en schrijftips zijn te vinden op schrijvenonline.nl en op schrijverspunt.nl