Schrijversontmoetingen/lezingen

Schrijversontmoetingen/lezingen
Adriaan van Dis over zijn nieuwe roman
Datum: 05-10-2023
Locatie: De Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, Zeist
Tijd: 19:30 - 21:30 uur
Kosten: € 10,00

LET OP! IN VERBAND MET DE GROTE BELANGSTELLING ZAL DEZE AVOND PLAATSVINDEN IN DE OOSTERKERK, WOUDENBERGSEWEG 44, ZEIST.

Op 22 augustus verscheen de nieuwe roman van Adriaan van Dis: Naar zachtheid en een warm omhelzen. Donderdagavond 5 oktober is hij te gast in Zeist om over zijn nieuwe boek te vertellen.

‘De oorlog is voorbij,’ zei Ommie, ‘die gaan we hier vergeten.’ Een nieuwe jongen zou haar Adriaan worden.

Met Naar zachtheid en een warm omhelzen schrijft Adriaan van Dis een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre. Hij laat zien wat het heden zegt over het verleden in de reconstructie van het leven van Ommie, de dienstmeid van zijn grootvader waar de negenjarige jongen een hechte band mee opbouwde, en een ingrijpende zomer.

Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. In de beginjaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder Het beloofde land en In Afrika. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs.


In 1999 kwam de roman Dubbelliefde uit, in 2000 gevolgd door de novelle Op oorlogspad in Japan. In september 2002 verscheen de roman-in-taferelen Familieziek, in 2004 schreef hij het boekenweekessay Onder het zink. Un abécédaire de Paris, begin januari 2007 verscheen de roman De wandelaar en eind november 2007 Leeftocht, een verzameling verhalen en reportages. In 2010 kwam zijn roman Tikkop uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs.

Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. Met zijn roman Ik kom terug (2014) won hij in 2015 de Libris Literatuurprijs. In datzelfde jaar werd hij bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. Begin 2017 verscheen De Zuid-Afrikaboeken ter gelegenheid van de tentoonstelling De goede hoop in het Rijkmuseum. Zijn roman In het buitengebied verscheen in mei 2017. In februari 2021 verschenen zijn roman KliFi en de verzamelbundel De Parijsboeken.

In de in november 2021 verschenen verhalenbundel Vijf vrolijke verhalen verkent en verfrist Van Dis de thema’s die hem blijven bezighouden. Op 11 mei 2022 ontving Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald.

Datum: donderdagavond 5 oktober 2023
Locatie: De Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, Zeist
Aanvang
: 19.30 uur
Prijs:  10 euro
Kaartverkoop: Online via deze link of op de knop 'aanmelden' rechtsboven deze pagina en, indien nog voorradig, op de avond zelf in de winkel.
Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van Boekhandel Kramer & Van Doorn en Literair Zeist.