StadsdichtersEstafette

StadsdichtersEstafette

Zaterdag 13 april 2019 sloot Henjo Hekman na drie jaar zijn stadsdichterschap af.
Op die dag werd ook het nieuwe stadsdichtersduo van Zeist benoemd: Diet Groothuis en Mary Heylema.

Henjo heeft als eerste stadsdichter van Zeist een geweldige invulling gegeven aan het stadsdichterschap. Hij kreeg als opdracht minimaal vier stadsgedichten per jaar te schrijven, in totaal schreef hij in deze drie jaar 26 stadsgedichten.

Twee stadsgedichten hebben inmiddels een permanente plek in Zeist gekregen.
Het gedicht Ik ben jouw plein, geschreven bij de opening van het vernieuwde marktplein op 15 juli 2017, is vanaf juli 2018 op een mooie zichtbare plaats op de Markt in Zeist voor iedereen te lezen.
Het gedicht Tunnelvisie, naar aanleiding van de sloop van het veelbesproken tunneltje bij de Markt, oktober 2016, prijkt sinds 2017 op het toiletgebouwtje voor de bibliotheek.

Daarnaast schreef hij over veel gemeentelijke en andere gebeurtenissen in Zeist gedichten, o.a. voor het jarige Gilde, bij de oplevering van het vernieuwde Beukbergen, voor het wijkinloophuis in Kerckebosch, voor de honderdjarige begraafplaats en een ode aan de mantelzorgers voor het Zorgontbijt enzovoort.
Ze zijn allemaal te lezen op onze website, en - met een meer uitgebreide toelichting - de eigen website van Henjo Hekman.

Ter gelegenheid van dit afscheid organiseerde Literair Zeist een StadsdichtersEstafette met een middag- en avondprogramma, vol met poëzie van stadsdichters uit Nederland en gedichten over en uit Zeist.

Programma 13 april 2019:

Middagprogramma
De middag startte met circa 80 bezoekers in het Torenlaantheater, Torenlaan 38 te Zeist, met en Powerpointpresentatie door Henjo Hekman: Zeist in gedichten. Een poëtische rondleiding door Zeist in heden en verleden.
Daarna verdeelden de bezoekers zich en luisterden ze naar optredens van acht stadsdichters in vier huiskamers in het centrum van Zeist. Per locatie droegen twee stadsdichters uit Nederland hun gedichten voor en gingen daarover in gesprek met het publiek.
Optredende stadsdichters waren: 
Gerard Beentjes (Laren en Eemnes)
Anna Wiersma (Zutphen)
Fiet van Beek (Ermelo)
Aad van der Waal (Apeldoorn)
Pauline Pisa (Utrecht)
Gerard Beense (Lelystad)
Amal Karam (Nijmegen)
Ilja Alberts (Kampen)

Avondprogramma
Van 20.00 - 22.30 uur vond het avondprogramma plaats in het het Torenlaantheater:
Ruim 100 aanwezigen luisterden naar een rondetafelgesprek o.l.v. Fred Penninga met Henjo en de nieuwe stadsdichter over het stadsdichterschap. Henjo Hekman gaf een toelichting bij de bundel met alle stadsgedichten (Stadsgedichten uit een dorp) en overhandigde vervolgens het eerste exemplaar aan Cultuurwethouder Marcel Fluitsma.
Tot slot werd het nieuwe stadsdichtersduo Diet Groothuis en Mary Heylema benoemd en brachten zij hun eerste stadsgedicht ten gehore.
Tussen de programmaonderdelen droegen stadsdichters uit Nederland gedichten voor. 
Troubadour Leon Lutterman zorgde voor de poëtische muzikale omlijsting.